27 Ağustos 2016 Cumartesi

Gitar İşleri Çalışmalarına Dair

Tarz ve Seviye

- Yeni başlayanlar için gitara ve müziğe derli-toplu, kapsamlı bir başlangıç taahhüd edilmektedir.


- Aylar sürecek çalışmayla (ne kadar süreceği gitar çalışacak kişiye bağlıdır) iyi bir temel oluşturmak ve daha sonra gitarda kendini geliştirme yolculuğuna yalnız da devam edebilmesi için iyi tabelalar gösterilmesi hedeflenmektedir. 


- Gitar İşleri, an itibariyle, çalıştırıcılarının birikiminin bu yönde olması sebebiyle; (parmakla klasik gitarda flamenko veya klasik gitarla icra edilen folk türlerde değil de) penalı teknikle akustik gitar veya elektro gitar çalmaya meraklı ve gitar temelli akustik / rock / metal müzik türevlerine ve çoksesli batı müziğine daha meraklı kişilerin çalışmaktan daha çok zevk alacağı bir oluşumdur. Fakat yeni başlayanlar için müziğe, gitara giriş anlamında ve yine belli bir seviyeye kadar parmakla klasik gitar çalmak isteyenlere de gayet yardımcı olabilecek bir oluşumdur Gitar İşleri. Burada iyi bir başlangıç yapabilir ve daha sonra çeşitli tabelalar önerebiliriz; flamenko veya başka klasik gitar tekniklerinde uzmanlaşması için birlikte kafa yorarak vedalaşabiliriz.

Çalışma Yoğunluğu

- Haftada 1 gün, 1 saattir. Yeterlidir, çünkü; 1 saatte çalışılanların egzersizleri için bir sonraki çalışmaya kadar 1 haftalık süre anca yetecektir.

Despotluk Seviyesi

- Gitar İşleri'ndeki gitar çalıştırıcısında otoriter bir tutum söz konusu değildir. Kişinin kendi kendisine karşı iradeli olması gerektiği savunulmaktadır. Dışarıdan dikte edilen değil, kişinin kendi içinde sağlaması gereken bir özdisiplin gerekliliği vurgulanmaktadır sadece. Yeteneğe inanmıyoruz. Çalışarak başarılabileceğine inanıyoruz. Ve iyi bir enstrümanist, özdisiplinli bir şekilde enstrümanına düzenli çalışabilme iradesi gösterebildiği için iyi bir enstrümanist olmuştur. Hatta bu irade becerisinin yükseltilmesi hayatın başka alanlarında da işe yarayacaktır.

- Özdisiplinli bir şekilde çalışırsanız hızlı ilerlersiniz, az çalışırsanız yavaş ilerlersiniz, enstrümanınızın ilk haftalarını (veya -size bağlı olarak- aylarını?) yavaş ilerleyerek geçirmeniz sizin enstrümana olan sevginizi de azaltabilir, 'lanet olsun bu hayata' dedirtebilir. Gitar çalıştıran kişinin sert bir baskısı olmayacaktır, sadece az çalışıyorsanız vereceği bilgilerin hızını yavaşlatacak, çok çalışırsanız çalışmalarda gaza basacaktır. Sadece bunaltıcı olmayan birkaç özdisiplin telkini söz konusu olur, o kadar.


Üretim ve Sunum

- Gitar çalışmalarımız süreci içerisinde, ikinci bir gitar ile veya eşlik eden bir başka enstrüman ile beraber çalma çalışmaları yapılacaktır. Ve bir müzik grubu içerisinde çalabilmeye yönelik çalışmalar yapılacaktır. Buradan başlayıp, alıp yürüdüğünüzde bir müzik grubuna dahil olmanızı veya kendi müzik grubunuzu kurmanızı, üretken bir insan olmanızı hedefliyoruz. Hatta bir yandan eşlik eden enstrümanlarla birlikte çalmaya yönelik çalışmalar yaparken, bir yandan da müzikle uğraşan bir çevre edinmenizi telkin ediyoruz, daha çok üretebilmeniz ve grup çalışmalarına dair planlar yapabilmeniz için.

- Her yılın belli zamanlarında, gitar öğrencileri ile küçük bir kafe dinletisi organize edilmesi planlanıyor. Öğrencilerle dinletinin şarkı listesinden 2'şer, 3'er parça çalışarak, o dinletide en azından 2-3 parçada dinleyici karşısına çıkıp, gitar çalmayı deneyimlemesini planlıyoruz. Gitar İşleri, Mayıs 2016'da çalışmalarına başlayan bir oluşum olarak henüz yeni bir çalışma olduğu için henüz daha ilk gitar öğrencileri dinletimizi İlkbahar 2017'de organize etmeyi planlıyoruz.
Kartvizitteki Semboller

- Kartvizitteki semboller, yaşamda kendini ifade etmeleri için sistematik bir şekilde önüne engel çıkarılan bazı kimlik ve fikirlere sahip insanların kendilerini öncelikli hissetmesi, üretkenliğe meyilli olması için, kendilerini müzikle ifade etmeye teşvik edilmesi için konuldu. 






Ücret Meselesi

- Müzikle kendini ifade etmek isteyen herkes 'maddi engel'i çok fazla düşünmeden bunu yapmaya çalışabilsin diye ortalamaya göre uygun bir seviyededir. (Net sayıyı duymak için iletişim kurunuz)

- 4 çalışmada bir ücret zamanı gelir. Ödemeyi 5. haftaya sarkıtanlar falakaya yatırılmaz. Örneğin ilk 2-3 çalışmaya gelip (gerçi en sıkıcı çalışmalar ilk haftakilerdir, ilerledikçe daha çok zevk veren bir çalışmadır, ilk 2-3 hafta sağlıklı bir referans olmayabilir ama...), devam etmemeye karar verip, "Haydi bana eyvallah" diyen olursa hakkı helal edilir.

Çalışma İçeriğinden Bazı Başlıklar

"Solo Gitar", "Ritim Gitar" ve "Teori"nin iç içe ilerlediği bir çalışma yöntemimiz mevcut. Herhangi bir kulvarda virtüöz seviyesine çıkrmayı taahhüd etmiyoruz ama aylarca sürecek, belki 1-2 yıl sürecek iyi bir temel çalışma ilerletiyoruz bu alanlarda ve isterseniz virtüöz olabileceğiniz tabelaları, bir gitarist olarak bizleri aşabileceğiniz yöntemleri size tanıtıp, illa ki bir noktadan sonrasını kendi yolculuğunuza bırakıyoruz.

-"Solo Gitar"dan bazı başlıklar şöyle: "Parmak Egzersizleri", "Gamlar", "TAB okumak, nota okumak", "Çift gitarlı doğaçlama çalışmaları", "Solo gitar teknikleri", "Kulaktan Melodi Çıkarmak", ve dahası...

- "Ritim Gitar" kulvarından bir demet şöyle: "Akorlar", "Temel Ritim Bilgisi", "Çeşitli Ölçüler (2/4, 4/4, 5/8, 6/8, 9/8,...)", "Ritim Gitar Teknikleri", "Parçanın Ritmini Sayabilmek", "Akorların Oluşumu", "Bir Melodiye Uygun Akorları Yazmak", "Şarkının Akorlarını Çıkarmak", ve dahası...

Diğer Notlar

- Başlamanın yaşı önemli değildir. Önemli olan aktarmak istenilen bir hissiyatın ve (tercihen) sözlerin olması. Kendini ifade etme isteğinin olması.

- Yetenek diye bir şey yoktur. Geliştirilebilir beceri vardır. Doğru çalışma ve öğrenme yolları vardır.

- Haftanın 5 günü üçlü koltukta televizyon seyredip, haftanın 1 günü, çalışmaya gelmeden önceki gün 5 saat evdeki çalışmanızı yapmanız yanlış bir harekettir. Her gün 1 saat düzenli çalışmak doğru harekettir.

- Hem gitar çalıp hem söyleme çalışması yapılmamaktadır. Vokal çalışması ayrı bir ders başlığıdır. (Ancak, Gitar İşleri'nde çalıştırıcı olarak katılmayı düşünen bir arkadaşımız mevcut, kendisi katılırsa 'gitar çalma + şartkı söyleme' şeklinde çalıştırma düşünmekte. Bu konuda bir gelişme olduğunda duyuracağız.)

Müziği Ciddiye Almak veya Hobi Olarak Görmek Üzerine

- Sistematiğin bizlere sunduklarıyla yetinerek hayal kurmamalıyız. Sistematiğin bizi "parasızlık"la, "dışlanmışlık"la, çeşitli özelliklerimizden dolayı yaşatmakla tehdit ettiği "ayrımcılığa uğrama duygusu"yla, "hapse atmak, işkence etmek, öldürmek" tehditleri ile ilgilenmeyip, iyi ve doğru bir insan olmaya çabalamakla ilgilenmek lazım.. Başımızı yastığa koyduğumuzda yaşayacağımız olası bir vicdan azabının eziyeti, diğer tüm eziyetlerden daha dayanılmaz olmalı. Sistematiğin şu veya bu tehditinden, 'eğer sevdiğin işi yapmaya girişirsen çöpten yemek toplayıp yersin', 'eğer şu fikri düşünürsen hapse atılırsın'lara göre yaşayacaksanız, kendi benliğinizi ifade edemeyecekseniz, kendinizi tanımayacaksanız, dünyayı sunulan ezberlerin dışına çıkıp 'gerçekten' anlamaya çalışmayacaksanız, özgürlük için cesaretli olmak gereken çeşitli anlarda doğru olanı yapmaktan yana karar vermemenin eziyetinin başa gelebilecek diğer tüm eziyetlerden daha büyük olacağını düşünmüyorsanız zaten niye yaşadığınızı sorgulamanız gerekir.. Velhasıl-ı kelam; İyi ve doğru biri olmaya, adaletten-eşitlikten yana taraf olmaya çalışmak gerek; özgürlük tutkunu olmak gerek; bu yolda bunu yapmak büyük cesaret bile gerektirse hiçbir tabuyu umursamadan sonuna kadar sorgulamak gerek; bu sorgulama zaten keşifleri, fikir egzersizlerini beraberinde getirecektir. Ve sonra bunları ifade etme, tartışma veya tüm dünyaya anlatma isteği doğacaktır. İşte bunu müzikle de yapabilirsiniz. Müşterek dünyaya ve bireysel dünyaya dokunmanın en iyi yollarından biri sizin için müziktir belki de. Buna siz karar vermelisiniz. Eğer müzik ise, müziğinizi engelleyecek başka bir işle uğraşmama üzerine yaşamınızı tasarlamaya çalışmalısınız. Bu gayet mümkündür. Belki ileride müziğin herhangi bir alt başlığında para karşılığında bilgi ve deneyim aktarımı yapabilirsiniz, belki sokak müziği yapabilirsiniz, belki bir müzik grubunun organizsyonundan üç-beş yaşamınızı geçindirirsiniz, belki bir müzik dergisinde ücretli yazarlık yaparsınız, belki akademide müzik ile ilgili bir bölümde öğrenci ve akademisyen olabilirsiniz,... Geniş düşünürseniz maddiyat sorununu halledecek çeşitli fikirler bulabilirsiniz. Ve daha da önemlisi, geniş düşünürseniz müzikle dünyaya dokunabileceğinizi bile farkedebilirsiniz. Tıpkı isterseniz çamurdan bile bir dünya yaratabileceğiniz gibi.

- Yani müziği ciddiye almamazlık yapmamak gerek. Sevmediğiniz sabit gelirli bir işte çalışmanın yanı sıra müziğin ancak bir hobi olarak yapılabilecek bir uğraş olduğunu düşünmek ve bunun aksinin mümkün olmadığını düşünmek doğru değildir. Siz sevdiğiniz sanat veya zanaat uğraşlarınızı meslek olarak ciddiye almazsanız, hayat size işte o zaman mutsuz olacağınız meslek dayatır. Eğer siz hayatınızı şekillendirmezseniz, hayat sizi şekillendirir.

Daha İyi Bir Dünya İnşaatında Çalışan Bir Müzisyen İşçi Olmak

- (Başlık bir makale başlığı gibi oldu ama ben sadece, çevremde pratikte gözlemlediğim bir bakış açısına dair bir not düşmek için açtım bu başlığı.) Devrimcilik, sadece konvansiyonel siyaset yollarıyla, jargonlaşmış belli bir dille, sadece broşür dağıtmakla yapılan bir şey değildir. Bu topraklarda daha iyi bir dünya düşleyen bir oluşumda örgütlenmeyi tercih etmiş bir bireyin 'devrimci müzik'ten anladığı bağlama veya gitar alıp, sevilen devrimci türküler şarkı listesini icra etmekten ibaret değil. Ve bunu alışılagelmiş siyasi eylem formatlarında icra etmek de iyi fikir olmayabilir, tercih edilmeyebilir ve buna rağmen dünyaya olumlu yönde dokunabilen devrimci bir müzik de icra edilebilir. Örgütlü bir bireyin, yaşayabileceği en nitelikli devrimci yaşam, her gün 5 saat piyano ve müzik teorisi çalıştığı türden bir yaşam da olabilir. Bunu not düşmek isterim.

- Zaten bir de, 'toplumcu' bir yaşamdan anlaşılanın sonucunda bireyin kendini ifade etmesini, bireyin kendisini keşfetmesini, bireyin kendisini gerçekleştirmesini ıskalamasına yol açan garabet bir bakış açısı var ki, bu ayrı uzun bir konu.. 'Kolektif'liği, bireyin bireyselliğini hiçleştirmeye, köreltmeye, üretemeyen birine dönüştürmeye yol açacak şekilde anlamak garabetine düşmemek lazım mesela..


Gitar İşleri / Bora
Ağustos 2016
İletişim: Gitar İşleri (Facebook Sayfası)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder