3 Eylül 2017 Pazar

Lambaya Püf De'nin Hikayesi

2004 yılında, Kurban'ın cover ağırlıklı albümü "Sert"te de sıkı bir sound'la ve Kerem Tüzün'ün, bağlama riff'inden uyarladığı harika bas gitar yürüyüşüyle yorumladığı şarkı, ilk olarak 1973 yılında Barış Manço'nun plağı olarak piyasaya çıkar.

Benim de yaklaşık 15-16 yıl önce keşfettiğim bu şarkının sözleri kulağıma pek anlamlı gelmiyordu, hikayesine dair Hulusi Tunca'nın kitabının* aşağıdaki ilginç bölümünü okuyana dek..

* * *

4. Murat zamanında içki ve tütüne konulan yasak, tam anlamıyla uygulanmaz ve birçok evde içki partilerine gizli gizli devam edilir. Kolluk Kuvvetleri'nin evlere yaptığı baskın duyulur. Bir evde sarhoşun biri, içkinin verdiği rahatlıkla "Lambayı söndürün" anlamında "Lambaya püf de.." der. (Gaz lambası. BŞ)

Fakat arkadaşı, aldığı alkolün etkisiyle "Püf" diyemez de "Oh" der. Bir diğeri onu ikaz eder: "Oh deme püf deee..". Bu sırada lamba söndürülür. Fakat perde açıktır. Bir başkası evde bulunan kadınlardan birine perdeyi çekmesini söyler: "Perdeyi çek kııız" Fakat kadın, perdeyi biraz fazla çekip, diğer tarafından açılmasına sebep olunca tekrar uyarılır: "Açma da ört kııız!". Derken Kolluk Kuvvetleri eve baskın yapar. Önce "Kol basıyor" derler, sonra da "Kol sarıyooor.."

Yazının ilk hali: 2005
Son düzenlemem: 2017

*= Hulusi TUNCA-"Uzun Saçlı Dev Adam", Epsilon Yayınevi

***



Kurban yorumu (2004)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder