28 Eylül 2017 Perşembe

Caz Akımları - 1: 1890'lar - Ragtime

Dahasını "Caz Kitabı"nda okuyabileceğiniz ragtime üzerine kısa bir sunum hazırladım burada..

Caz müziğinin kökleri sayılan "ragtime" türünün bir örneği olan "The Entertainer".. Çoğumuz bu melodiyi tanıdık buluruz muhtemelen.



"Ragtime"ın adı "ragged time"dan geliyor. "Parçalara ayrılmış zaman"a sahip müzik.



Ragtime, içinde beat (ritim / vuruş / perküsyon) olmayan klasik Avrupa müziği ile caz arasındaki geçiş halkası gibidir, cazın evriminde.

Yani 1890'ların ragtime zamanlarında Batı'da henüz perküsyon yok fakat, ritmik ilerleyiş belirmeye başlıyor. Caz henüz olgunlaşmamış.

Ragtime'da doğaçlama kültürü henüz yoktur. Başı sonu belli besteler var. Fakat bu türe doğaçlamayı ilk katan New Orleans'tan Jelly Roll Morton imiş. (Tanınmış olarak bilinen). Bestelerin çalınışına kişiye özgü karakterler katan doğaçlama kültürü, yani belki de caz müziğin en karakteristik öğesi olan doğaçlama / süsleme / yorum katma anlayışları gelişmeye başlıyor.



Ekşi Sözlük'teki "ragtime" başlığından bir entry:

"- "günde üç-dört kez çalıyorduk. önce lüks mevkinin zenginleri için, sonra ikinci mevkideki yolcular için çalıyorduk, ara sıra da zavallı göçmenlerin olduğu yere gidip onlar için çalıyorduk, ama üniformasız, gelişigüzel çalıyorduk, bazen onlar da bizimle birlikte çalıyordu. okyanus büyük ve korkutucu olduğu için çalıyorduk, insanlar zamanın nasıl geçtiğini anlamasınlar, nerede olduklarını ve kim olduklarını unutsunlar diye çalıyorduk. dans etsinler diye çalıyorduk, çünkü eğer dans edersen ölmezsin ve kendini tanrı sanırsın. ragtime çalardık, çünkü tanrı'nın, kimse görmediği zaman, dans ettiği müzikti o... tanrı'nın, eğer zenciyse, dans ettiği müzik..."
(bkz: novecento)"
(https://eksisozluk.com/entry/64300118, 25.11.2016, zemin yesil 12 yildiz 3 ok sari)

Flood versiyonu için tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder