23 Ekim 2017 Pazartesi

Gİ Egzersiz Soruları #1 - Hangi Dizi D# ve Em Akorlarını İçerir?

Gİ Egzersiz Soruları - 1
(Armoni)

Hangi gam "re diyez majör" ve "mi minör" akorlarını içerir?

Cevabı aşağıya yazacağım. Ama hemen gözünüz cevaba kaymasın, önce kendiniz düşünün, bulmaya çalışın, irade gösterip cevaba bakmayın diye sizi oyalamak için soruyla cevap arasına bir şarkı koyayım. :-)



"Hangi gamlarda hangi akorlar kullanılabilir" sistemini öğrenmekle çözülebilir o sorunun cevabı. Yani "D# Majör ile Em hangi gam içerisinde yan yana gelebilecek iki akor olabilir ki?"

Çözüm yöntemi şu olabilir sanırım. Örneğin majör gamlar üzerinde düşünecek olursak.. Re diyez ve mi dip dibe duran iki ses. Majörün hangi dereceleri var aralarında sadece yarım ses olan? 3-4 ve 7-8. Hangi majör dizinin 3. sesi re diyez'e denk geliyor? "Si Majör". Hangi majör dizinin 7. sesi re diyeze denk geliyor? "Mi Majör". Temel armoni kurallarına göre iki dizide de "mi" akorunun majör olması gerekiyor. Bu iki ihitmal de elendi o zaman.

O zaman doğal minör üzerinden düşünelim. Dip dibe gelen dereceleri neydi falan.. O zaman hangi minör akorun 2. sesi re diyez'e denk gelir? "Do Diyez Minör". Ama orada re diyez de, mi de majör olmalı. Olmaz. Biz "re diyez majör - mi minör"ün yan yana gelebileceği dizi arıyorduk. Yolu biraz daha kısaltalım. "Em" akorunun geçmesi için bir doğal minör dizinin ya kendisi mi dizisi olmalı ya da 4. veya 5. derecesi mi olmalı. Soruya göre ise hemen bir önceki perdesinde de re diyez majör istiyoruz. Ama doğal minörün 3. derecesi ile 4.'sü arasında veya 4.'sü ile 5.'si arasında yarım ses yok. O zaman hiçbir doğal minör dizisi de olamaz.

Fakat sıra armonik minörü düşünmeye geldiğinde hızlıca cevabı bulabiliyoruz. 7. ve 8. derecesi dip dibe. 7'si re diyez ise 8'i de mi olur. Mi Armonik Minör Gam'ın 7. derecesi majör akor alabildiğine göre cevap bulundu.

Kendi içimde düşünüp, doğrudan cevabı yazmaktansa; düşünce akışımı da yazıya döktüm ki, nasıl yollar izlenebileceği konusunda okuyana egzersiz olabilsin diye.

Bora ŞAHİNKARA
Ekim 2017
morokuz@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder